Párkapcsolati mediáció III. tipikus témák

Egy párkapcsolati mediációt, vagy tanácsadás, közvetítést, vezetést, általában azzal szoktuk kezdeni, hogy meghallgatjuk minkét felet, milyennek látja a kapcsolatukat.

Ezután pedig közösen összegyűjtjük azt a listát, hogy az adott párnak a saját kapcsolatában melyek azok a témák, területek, amin szerintük javítani, változtatni lehetne, ahol megoldandó probléma, konfliktus van.

Mindjárt írok erre példákat, de ami fontos, hogy ez minden párnál más, egyedi. Vannak hasonlóságok, általános témák, de azok is egyik párnál így, másiknál máshogy jönnek elő, merülnek fel.

Egy mediáció, egy folyamat elején, nagyon erős kezdés egy ilyen lista összeállítása. 


Párkapcsolati témák


Vajon miért?

Több ok miatt is.
A legfontosabb, hogy ha kialakul egy szép - viszonylag - több tételes lista (ha elég őszinték tudnak lenni a pár tagjai egymással és a mediátorral már az első alkalommal), akkor az tekinthető a kapcsolatuk egyfajta gyors felmérésének, analízisének, vagy modern szóval státuszának.

És ezt az analízist kiteszik az ember, a pár elé, átnézhetik, elolvashatják.
És amikor valakit szembesítenek vele, hogy milyen a párkapcsolata, az sokkoló tud lenni.
Lehet azért, mert túl sok a probléma, és erre csak ilyenkor döbben rá (mondjuk a másik fél elrángatta, rábeszélte, hogy eljöjjenek, de Ő valójában azt hitte, hogy csak hisztizik az asszony/ férj és igazából nincs semmi gond velük). 
Hát ha van egy 20 elemes lista, akkor rádöbben hogy lehet mégis valami gond a párkapcsolatukkal.

Lehet azért is sokkoló, ha olyan elemei vannak a listának, ami az egyik félnek teljesen új, eddig nem is tudott róla, nem is sejtette, akkor azzal szembesülhet, hogy hogy lehet, hogy ezt ennyire nem vette észre a kapcsolatukban. Hogy a párjának ennyi baja, fájdalma, problémája van.

Ha meg a mennyiség és a tartalom sem ismeretlen, csak így egyben látja, az is elgondolkoztathatja, hogy úristen, mennyi megoldatatlan problémát hurcolunk magunkkal évek óta.

Felmerülhetnek azonnal kérdések:
  • eddig ezeket miért nem beszéltük meg?
  • miért nem tudtuk ezeket még megoldani?
  • miért nem mondtad, hogy ez neked rossz?
  • miért itt derülnek ki ezek a dolgok, miért nem otthon?
Jobb esetben saját magához címzi a kérdést:
  • miért nem vettem ezt észre? hol jártam?
  • miért nem merte nekem elmondani?
  • miért nem néztem szemben én magam azzal, hogy problémák vannak?
  • miért nem mertem én lépni, hogy megbeszéljük, megoldjuk?
Párkapcsolati problémák

Bármi is kerül a listára, az tehát a pillanatnyi állapotát mutatja a kapcsolatuknak.
A mediáció, a kapcsolat javítás első lépését ezzel megtettük, következhet az, hogy végignézzük az egyes témákat, megbeszéljük, kinek mit jelent, mi van mögötte, mi és miért okoz fájdalmat, problémát, dühöt, félelmet, vagy bármi mást. 

Aztán felállítunk egy TERVET, hogyan fogjuk ezeket a témákat, problémákat megoldani, javítani, változtatni rajtuk. 
A mediátor "letesz az asztalra" egy javaslatot, minimum hány alkalom, milyen jellegű feladatok, házi feladat, időtartam szükséges, és ha ebben egyetértünk, akkor BELEVÁGUNK A MUNKÁBA.

A MUNKA során egyesével elővesszük a felírt témákat, végignézzük, elemezzük, megbeszéljük, hogyan lehet kezelni, sok alternatívát megnézünk, egyeztetjük, mit fogad el mindkét fél, mi a kompromisszumos megoldás számukra, mi az amit a továbbiakban fel tudnak vállalni, hogy ezután így csinálnak, működnek.

A témákhoz kapcsolódóan pedig gyakorlatokat csinálunk, amelyek eredményeit a pár otthon mélyítheti el, vagy építheti be a mindennapokba.

Akit érdekel egy ilyen folyamat elindítása, most Január hónapban most az első konzultáció ingyenes! Jelentkezni az info@megoldasmuhely.hu email címen lehet.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Külső, belső rendrakás 1. rész

Az Ember a szervezeti változások Tükrében

Idén már nem veszek több ruhát - DÖNTÉS