Külső, belső rendrakás 1. rész

Itt a tavasz, most már azt hiszem tényleg, a naptár és az időjárás is ezt mutatja!
A tavasz nemcsak a természet esetében egy új kezdet, pl. az asztrológiai állatjegyekben az elsőnek jelölt KOS is tavasszal kezdődik (és igen, a február – márciusi Halak az utolsó 12. jegy).

Biztos vagyok benne, hogy még számtalan ilyen téma, módszer van, amely a tavaszt jelöli meg kezdetnek. Ezért én azt gondolom, miért ne tekintsünk mi is erre az évszakra egy új kezdet lehetőségeként. Szilveszterkor, új évkor sokan fogadalmakat tesznek, terveket szőnek, amelyeket aztán vagy betartanak, elkezdenek, vagy nem.

És ha el is kezdik, gyakran egy-két hétig, hónapig tart a lelkesedés, és kb. pont az első negyedév végére hagyjuk abba (igen én is sokszor jártam már így:-).

Ezért is vélem úgy, hogy a második negyedév lehet egy újrakezdés.

Az ébredő természet, a gyönyörű zöld rügyek, színes virágok, a megjelenő madarak csicsergése mind adhat egy új löketet.


Vagy ahhoz, hogy folytassuk az év elején elkezdetteket, vagy tényleg kezdjük el. Ha az év végén – elején nem volt időnk, erőnk a sok egyéb program, tennivaló miatt, vagy éppen mert pihenésre volt szükségünk, akkor pedig most lehet elkezdeni gondolkozni, tervezgetni, mit, hogyan változtassunk meg.

És ahogy én ezt most elkezdeném, az egy nagy testi, lelki takarítás, rend csinálás.

Először is nézzük meg a testi, fizikai rendrakást és annak hatásait.

Aztán majd a következő részben a lelki rendrakással folytatjuk!

Mert a tavasz erre is jó!

Vége a hideg, borús, hamar sötétedő napoknak, már nem kell a hétvégéket bekuckózva a lakásba tölteni.

El lehet kezdeni kimerészkedni, nemcsak kertészkedni és kirándulni, de a lakásban a tél és akár az elmúlt év, évek alatt felgyűlt lomot, feleslegessé vált dolgokat összeszedni és kitenni, elvinni, kidobni. Kezdődnek a lomtalanítások, a föld napján az elektromos hulladék gyűjtésszemétszedési akciók a környezetünkben, de a kerti munkák is sok elvivendő zöld hulladékot termelnek.

Nem tudom, ki hogy van vele, amikor mi végre rászánjuk magunkat és kipakolunk, rendbe teszünk, kitakarítunk egy szekrényt, fiókot, tárolót, pincét, és ami nem szükséges kidobjukelvisszük szelektív gyűjtőbe, eladományozzuk, meghirdetjük, vagy bármi hasznosabb módon megszabadulunk tőlük, akkor engem mindig egy

nyugalom és jó érzés tölt el.

Olyankor azt érzem, hogy valaminek helyet csináltam, valami újnak, valaminek, aminek eddig nem volt helye az életemben.

Sem fizikailag, sem szellemileg.

Azt mondják, hogy ha túl sok fizikai tárggyal vesszük körül magunkat, akkor bekorlátozzuk, szinte bezárjuk magunkat is egy kicsit. Mert akkor mindig azokkal a tárgyakkal foglalkozunk, esetleg használjuk, de leginkább pakolgatjuk innen oda, onnan ide, takarítgatjuk, időnként felöltjük, ha olyan eszköz, stb.

És közben észre sem vesszük, hogy mennyi időnk elmegy erre, plusz amikor ott vagyunk abban a helyiségben, ahol ez a sok felesleges dolog van, mennyire nem tudunk „szárnyalni” a gondolatainkban, vagy nem tudunk pihenné, mert akár tudattalanul eltereli a sok tárgy a figyelmünket.


Egyébként ez fokozottan igaz a hálószobára.

Sokszor olvastam a témában, hogy az alvásunk, pihenésünk minőségét befolyásolja, mit tartunk az ágyunk alatt, a fejünk mellett és az egész hálószobában.

PL. ha alattunk az ágynemű tartó tele van régi játékokkal, esetleg könyvekkelpárnákkalruhákkal, akkor gondolják át, egyrészt fizikailag mennyi por, egyéb (akár állat) felhalmozódhat ott, amelynek szagát, kipárolgását, stb-jét alvás közben belélegezzük.

Vagy ha telerakjuk a hálószobát könyvekkel, az abban lévő tudás beszivároghat a gondolatainkba:-) Viccel félretéve  - bár én sosem vetek el alapból semmilyen elméletet, igazolja előbb az élet vagy azt, vagy az ellenétet- , a már olvasott, vagy olvasandó könyvek látványa lefekvés előtt, felkelés után elindíthat bennünk olyan gondolatokat, amelyektől nem alszunk jól.

És még sok – sok mindent mondanak a hálószobáról, a színekről, az elektromos tárgyakról, amibe most nem mennék bele, olvassatok után az interneten (pl. feng shui, a színek hatalma). Ami fontos, amiről ez a cikk szól, az az, hogy a hálószobába fokozottan fontos a régi, felesleges holmik eltávolítása!


Aztán a lomtalanítás mellé még annyit, hogy amit leviszünk a pincébe, kiviszünk a tárolóba (pl. régi családi fényképek, emléktárgyak, akár előző pártól származó ajándékok, ékszerek), azt mind úgy képzeljük el, mintha elrejtenénk az agyunk egy hátsó zugába, vagy más néven a tudatalattinkba!

Tehát ott van a gondolataink mélyén, de nem tudatosan, vagyis nem is tudunk róla, nem vesszük észre, mégis hatással van az életünkre, a gondolatainkra, érzelmeinkre.

Vajon milyen gondolatokat eredményez, ha a volt férjünk, feleségünktől kapott eljegyzési gyűrű valahol ott lapul a mélyen? Vajon teljesen le tudjuk addig zárni azt a kapcsolatot?

Nem írok választ, mert a válasz mindenkiben magában van. Persze nem jön azonnal, csak ha visszagondolunk szituációkra, vitákra, rossz érzésekre. Eszünkbe fog jutni.

Ezért is érdemes ezektől a dolgoktól megszabadulni.

Ennyit tehát a fizikai rendrakásról és annak lelki hatásairól.

A következő részben a lelki, mentális takarításról írok!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Ember a szervezeti változások Tükrében

Idén már nem veszek több ruhát - DÖNTÉS