Párkapcsolati mediáció I.

Napjainkban egyre több házasságban, együttélésben a felmerülő problémák, konfliktusok meg nem oldása miatt jutnak a párok a szakításig, válásig.



Pedig van lehetőség a LEGTÖBB (hangsúlyozom a legtöbb, de nem minden) probléma megoldására, ha időben, szeretettel és kitartással viszonyulunk hozzá.
A reklámokból is az folyik, hogy ha elromlik ez vagy az, akkor vegyél újat (telefon, TV, autó, stb.), nem kell, nem érdemes, túl drága megjavítani. Ha egy szerelőt keresek az interneten, katalógusokban, alig lehet már találni. 

Meggyőződésem, hogy ugyanez a hozzáállás áttevődik az emberi kapcsolatokra is, ha nem működik dobjuk ki és keressünk másikat. Legyen az akár egy 30 éves barátság (ahol valamiben nem értünk egyet, akár politika, vallás, életvezetés), vagy akár egy 5-10-20 éves házasság, együttélés, ahol napi szintű konfliktusok vannak, nem értik meg egymást a felek, vagy csak egyszerűen eltávolodtak, teszik a napi rutint, de valami már kiüresedett. 

Nagyon sokan nem tudják, Magyarországon a válások aránya 56%!!!
Vagyis 1000 házasságból több, mint 560 válással végződik.
Amikor ennek a statisztikának utánanéztem, olvastam, hogy van egy város pl., ahol egy évben több a válás, mint az új házasság.
És ez még csak a házastársak, akik hivatalosan is elválnak. Vannak akik csak különélnek, vannak, akik eleve nem házasodtak össze, hanem együtt éltek, közöttük is sokan szakítanak. Az arányokat kivetítve, bátran meg merem tippelni, hogy az összes párkapcsolatból több, mint 60, akár 70% végződik válással, szakítással.

Kedves Olvasó, remélem Ön a kivételezett 20-44%-ban van. Ha igen, akkor remélem ez így is marad és ha esetleg vannak repedések a kapcsolatukon remélem a továbbiakban megjelenítendő bejegyzések segítséget fognak nyújtani. Ha pedig Ön az elvált, szakításon átesett "részben" van, remélem az írások segítségével a következő kapcsolatát jobban sikerül felépíteni és megőrizni.

Az alábbiakban és a következő bejegyzésekben tehát szeretném Önöknek megmutatni, hogy mi okozza legtöbbször a párkapcsolatok problémáit és mutatok egyszerű, a mindennapokba beépíthető eszközöket azok javítására, megoldására.
Természetesen ezek a módszerek csak a jéghegy csúcsát képezik, ennél jóval több és mélyrehatóbb eszközrendszerrel rendelkezik egy párkapcsolati mediátor vagy coach, ezért aki úgy érzi, hogy tenni szeretne valamit, de egyedül (vagy ketten akár a párjával) ez nehezen menne, az keressen meg és egy személyes beszélgetés alatt még több lehetőségről mesélek, és ha az szimpatikus Önnek, Önöknek, belevághatunk egy közös munkába is (elérhetőségek: http://megoldasmuhely.hu/index.php/kapcsolat/).

Hogy e helyett                                                                   Ez legyen:

                                    

Melyek a leggyakoribb okok, konfliktus források?

Azon az oldalon, ahol a fenti statisztikát is találtam, a megcsalás, elhidegülés és az alkoholproblémák jelentek meg az első három okként. 

Van egy jó hírem, mindhárom visszavezethető mélyebb, régebbi, vagy alapvető problémákra, okokra. Ilyenek a születés, nevelkedés körülményei, a szülőkkel való kapcsolat, és természetesen a kapcsolat indulásának körülményei. Az már csak hab a tortán, hogy ezekre milyen tapasztalatok, események, elhangzott mondatok rakódtak rá az évek alatt a párkapcsolatban.
És van egy rossz hírem is. Ami nekem a párkapcsolatban probléma a másik viselkedésében, az ugyanúgy probléma lesz ha elválok, szakítok a következő kapcsolatomban. Mert a probléma belőlem jön. 
Ez tudom nagyon meredeken hangzik, de higgyék el igaz. Mert mit utálnék a másikban, ha nem azt, amit magamban sem fogadok el.

Ezért mindig nagyon fontos a múlt átgondolása, önmagam megismerése, saját magam elfogadása, annak elfogadása, amit nem szeretek magamban. Erre nagyon jó kis gyakorlatok vannak, ugyan ez inkább a life coaching (életvezetési tanácsadás) témaköre, de erre is fogok néhány egyszerű gyakorlatot mutatni.

A másik, amely szinte 100%-ban szerepel a kapcsolat nehézségei között az az, hogy a párok nem értik meg egymást. Nemcsak tágabban, vagy érzelmileg, hanem gyakran konkrétan az elhangzott mondatokat sem, vagy nem teljesen. Előbbire könnyű példát hozni, hiszen a nők nagy része panaszkodik többször arról, hogy a párom nem ért meg engem, nem tudja mit szeretnék, mire vágyok (ajándék, utazás, virág), mi érdekel, mit szeretek (színház, film, könyv, stb..). Utóbbira példa lehet bármilyen jó kis veszekedés, ahol a párok egymás mellett elbeszélve, sőt elkiabálva "mondják" a magukét és szinte meg sem hallják a másikat, vagy ha meghallják, akkor sem értik mit mond, vagy mit akar kifejezni.
Emögött sokszor az van, hogy már előre eldöntjük a korábbi évek tapasztalatai, a már sokszor elhangzott veszekedések, párbeszédek alapján, hogy mit is akar mondani a másik. És lehet, hogy tényleg azt akarja mondani, de lehet, hogy Ő is akar változtatni a helyzeten, ezért mást mond. De mi meg sem halljuk, vagy fogjuk fel. 



Volt már ilyen? Nem? Őszintén nem?

Próbáljunk ki egy gyakorlatot, ha legközelebb valamiben nem értenek egyet, figyeljen oda egy kicsit jobban arra mit mond a másik, akár "álljon meg" egy pillanatra. 
Hallgassa meg, gondolja át, próbálja meg értelmezni, de közben felejtse el azokat a kis hangokat a fejében, hogy "persze megint ezt mondja", vagy  " csak hajtogatja a magáét"...
Akár kérjen időt, vegyen egy mély lélegzetet, vagy számoljon el 5-ig és csak azután válaszoljon.
Még így sem egyértelmű, mire gondolt a másik? Kérdezzen vissza bátran: 
"Ezt úgy értetted, hogy...?" "Jól értem, hogy azt mondtad..."
Akár szóról szóra visszamondhatja amit a párja mondott az előbb.
Higgyék el Ő fog a legjobban meglepődni és esetenként ráébred, hogy mit is mondott...
Persze nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy a meglepetés nemcsak pozitívan sülhet el, lehet, hogy nem fogja érteni mi történik, esetleg támadásnak veszi a visszakérdezést, vagy az gondolja, na persze mert nem figyel, megint nem ért meg.
Ha ezt látjuk nyugtassuk meg, hogy nem erről van szó. Csak nem szeretnénk félreérteni.

Tudom, tudom, hogy mindez egy vitában baromira nehéz, amikor benne is forr a méreg, de higgyék el megéri, mert nagyon nagyon sokat javíthat egy ilyen apróság is.
Mint mindent, ezt is gyakorolni kell, lehet, hogy elsőre nem sikerül, de harmadszorra szerintem már fog..

Folyt köv. további okokkal, gyakorlatokkal...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Ember a szervezeti változások Tükrében

Külső, belső rendrakás 1. rész

Három jelen-tudatosítás dolog, amit akkor csinálj ha hazaérsz a munkából