Családi mediáció I. Témák

Egy családi témájú mediációt, vagy tanácsadás, közvetítést, vezetést, általában azzal szoktuk kezdeni, hogy röviden meghallgatva minden félt, kiderítjük mi is a probléma.ű
Természetesen ilyenkor csak az ún. "jéghegy csúcsa" derül ki, de arra ez is megfelelő, hogy elinduljunk a mediáció útján és ezzel együtt kitűzzük és fel is írjuk jól látható helyen a mediáció célját.

Következő lépés mindig az, hogy meghallgatjuk minden érintett felet, hogyan látja ezt a konkrét problémát, és mivel családról, családtagokról van szó, mindig szóba kerül maga a közöttük fennálló kapcsolat, illetve annak problémái.

Itt kettéágazhat egy családi mediáció folyamata. Ha konkrét ügyről, problémáról van szó, akkor "csak" azzal foglalkozunk a továbbiakban, azzal, hogy persze ilyenkor is felmerülhetnek egyéb témák és sérelmek. De ilyenkor egy más fajta módszert, folyamatot viszünk végig, amelyről máskor írok.

Abban az esetben, ha a családtagok között mélyebb, régebb óta fennálló viszály, ellenállás, zavar van, akkor a párkapcsolat-javító mediációhoz hasonló módszereket használunk.

Miután a részt vevő családtagok végighallgatták egymás beszédét, hogy ki hogy látja a közöttük fennálló problémát, ezzel a tudással nekiállunk és közösen összegyűjthetjük az elsőre eszükbe jutó összes problémát, azaz témát, amivel kapcsolatban megoldásra, egyezségre kell jutnunk. Ezek azok a témák, területek, amin szerintük javítani, változtatni lehetne, ahol megoldandó probléma, konfliktus van.


Mindjárt írok erre példákat, de ami fontos, hogy ez minden családnál más, egyedi. Vannak hasonlóságok, általános témák, de azok is egyik párnál így, másiknál máshogy jönnek elő, merülnek fel.


Egy családi mediáció folyamat elején is nagyon erős érzelmeket kiváltó egy ilyen lista összeállítása. 



Konfliktusos családi ebéd


Vajon miért?


Több ok miatt is.

A legfontosabb, hogy ha kialakul egy hosszabb- viszonylag - több tételes lista (ha elég őszinték tudnak lenni a család(ok) tagjai egymással és a mediátorral már az első alkalommal), akkor az tekinthető a család, a benne lévő tagok közötti kapcsolat egyfajta gyors felmérésének, analízisének, vagy modern szóval státuszának.

És ezt az analízist kiteszik az emberek, a családtagok elé, átnézhetik, elolvashatják.

És amikor valakit szembesítenek vele, hogy milyen a család érzelmi, kapcsolati helyzete, az egyes család tagok kapcsolata, az sokkoló tud lenni.
Lehet azért, mert túl sok a probléma, és erre csak ilyenkor döbben rá (mondjuk egy másik család tag elrángatta, rábeszélte, hogy eljöjjenek, de Ő valójában azt hitte, hogy igazából nincs semmi gond közöttük). 
Hát ha van egy 20 elemes lista, akkor rádöbben hogy lehet mégis valami gond a családi kapcsolatukkal.

Lehet azért is sokkoló, ha olyan elemei vannak a listának, ami az egyik félnek teljesen új, eddig nem is tudott róla, nem is sejtette, akkor azzal szembesülhet, hogy hogy lehet, hogy ezt ennyire nem vette észre a családban. Hogy a gyermekének, szüleinak, apósának, anyósának, menyének, stb... ennyi baja, fájdalma, problémája van.


Ha meg a mennyiség és a tartalom sem ismeretlen, csak így egyben látja, az is elgondolkoztathatja, hogy úristen, mennyi megoldatatlan problémát hurcolunk magunkkal évek óta.


Felmerülhetnek azonnal kérdések:

  • eddig ezeket miért nem beszéltük meg?
  • miért nem tudtuk ezeket még megoldani?
  • miért nem mondtad, hogy ez neked rossz?
  • miért itt derülnek ki ezek a dolgok, miért nem otthon?
Jobb esetben saját magához címzi a kérdést:
  • miért nem vettem ezt észre? hol jártam?
  • miért nem merte nekem elmondani?
  • miért nem néztem szemben én magam azzal, hogy problémák vannak?
  • miért nem mertem én lépni, hogy megbeszéljük, megoldjuk?
Tipikus témák (vannak konkrétak is és amelyekhez a hosszabb folyamat kell):

  • anyós - meny viták: anyós nem fogadja el menyt, vagy fordítva- harc a férfiért
  • ugyanez lehet fordítva após - vő, elfogadás hiánya - harc a nőért / lányáért
  • szülők nem találják a kamaszokkal - máshogy kommunikálnak
  • valamilyen életesemény/ tragédia miatt megszakad, kihűl a családi kapcsolat (esküvő, születés, halál, örökség, elkötözés, stb), de szeretnének újra javítani rajta
  • változás áll be abban ki hol lakik: szülőkhöz költöző pár, idős szülő költözik a családhoz, gyerek elköltözik, gyerek visszaköltözik szülőkhöz szakítás, válás után, stb...
  • iskolai kérdések, problémák: hova járjon a gyermek (szülők - nagyszülők között), ha külföldre akar/ nem akar menni tanulni, dolgozni (szülő, vagy gyerek akarja, nem akarja),
  • anyagi problémák (közös vagy külön háztartásnál is ha szülő, gyerek támogat)
  • tartósabb, komolyabb betegség, ápolás, kezelés, kórház/ intézet kontra otthon legyen-e a beteg
  • változás anyagiakban, állásvesztés bármelyik családtagnál, vagy szülés utáni újrakezdés a munkában
  • bármilyen komolyabb konfliktust okozó helyzet, vagy "csak" egy nagy családi veszekedés, amely után nem tudnak már kommunikálni, családként működni a családtagok
  • és még egymillió más...

Mindegyik téma lehet egyszerű - egyetlen dolog megoldásával, vagy összetett, amikor a felírt téma mögött sok kisebb probléma is van, ekkor mindegyikre megoldást kell találni, hogy működjön a család (pl, összeköltözésnél, betegségnél. a feladatok beosztása, házirend, költségvetés, stb...)

Bármi is kerül a listára, az tehát a pillanatnyi állapotát mutatja a családi kapcsolatoknak.
A mediáció, a kapcsolat javítás első lépését ezzel megtettük, következhet az, hogy végignézzük az egyes témákat, megbeszéljük, kinek mit jelent, mi van mögötte, mi és miért okoz fájdalmat, problémát, dühöt, félelmet, vagy bármi mást. 

Aztán felállítunk egy TERVET, hogyan fogjuk ezeket a témákat, problémákat megoldani, javítani, változtatni rajtuk. 

A mediátor "letesz az asztalra" egy javaslatot, minimum hány alkalom, milyen jellegű feladatok, házi feladat, időtartam szükséges, és ha ebben egyetértünk, akkor BELEVÁGUNK A MUNKÁBA.

A MUNKA során egyesével elővesszük a felírt témákat, végignézzük, elemezzük, megbeszéljük, hogyan lehet kezelni, sok alternatívát megnézünk, egyeztetjük, mit fogadnak el a mediációban részt vevő családtagok, mi a kompromisszumos megoldás számukra, mi az amit a továbbiakban fel tudnak vállalni, hogy ezután így csinálnak, működnek.

Itt gyakran lehet szükséges -  főleg mivel több személyes is lehet egy ilyen mediáció -, hogy egyesével, vagy az "egy oldalon" álló tagokkal külön négy vagy hatszemközt is tartsunk üléseket.

A témákhoz kapcsolódóan pedig gyakorlatokat csinálunk, amelyek eredményeit a család tagok otthon mélyíthetik el, vagy építhetik be a mindennapokba.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Ember a szervezeti változások Tükrében

Külső, belső rendrakás 1. rész

Három jelen-tudatosítás dolog, amit akkor csinálj ha hazaérsz a munkából