Egy vezető egy napja/hete coaching szemszögből - Bevezető

Üzleti coaching szemszögből is elindítok egy bejegyzés, vagy cikk sorozatot.

Ebben a sorozatban azt veszem végig, hogy egy vezető (legyen az akár vezérigazgató, egy nagy, közepes, vagy akár egész kis szervezetnek, csapatnak a vezetője, vagy akár „csak” egy projektvezető) milyen kihívásokkal, problémákkal, megoldandó szituációkkal, eldöntendő kérdésekkel kerülhet szembe egy átlagos munkahelyi napján, vagy akár egy hét alatt. Tehát bárki, akinek döntéseket kell hozni, akinek konfliktusokat kell kezelnie, akitől emberek függnek és aki emberekért, számokért, határidőért felelős, egyszóval bármilyen szintű VEZETŐ.



Ezeket szituációkat a valós életből merítem, ahogyan azt is, hogyan lehet azokra reagálni, jól és rosszul is, valamit, mi segíthet abban, hogy ezeket az „akadályokat” jól vegyük. A jól alatt pedig azt kell érteni, hogy számunkra jól. Nem másnak, nem a felettesemnek, az üzletnek (bár legtöbbször ha valami jól sikerül, akkor az üzletileg is jó), hanem nekem, ami számomra siker, fontos és ami engem jó érzéssel tölt el.

Ennek megfelelően a leírásban nem fognak/ fogtok találni konkrét megoldásokat, hogy ha ez és ez történt, akkor erre így és így reagálj, vagy ezt és ezt tedd, mert az nem lenne MEGOLDÁS.
Legalábbis nem mindenkinek, vagy akárkinek. A megoldás az, ami Önnek/Neked jó, segít vagy ahogy a nevében is benne van megoldást ad a kézbe.

Ezért inkább ötleteket, javaslatokat és példákat fogok mutatni, valamint olyan gyakorlatokat, módszereket, amivel meg tudjuk vizsgálni ami történt, amit mondtam, tettem, amit az eredményezett, ahogyan arra reagáltam én és a többi résztvevő, valamint amelyek segítenek ezekből levonni következtetéseket, hogy mit érdemes legközelebb ugyanígy, mert segített, vagy máshogy tenni, mert hátráltatott.

Ízelítőnek: mi is jöhet szembe velünk egy nap/ hét alatt:
  •         nyílt és rejtett konfliktus a partnerek, beosztottak, főnökök között és vagy köztem
  •          kommunikációs problémák: viták, vagy éppen elhallgatások az emberek között
  •          saját magam, vagy beosztottak motivációs hiánya
  •          az örök sláger: időbeosztás, avagy „nem elég egy nap ennyi munkára”
  •          delegálás: hogyan osszam le jobban a feladataimat
  •          team munka: hogyan vegyem rá az embereket, hogy együtt dolgozzanak
  •          döntési problémák: nehezen, vagy túl könnyen döntök, nem bírom vagy félvállról veszem a döntéseim következményeit
  •          felelősségvállalás: „nem az én dolgom”, „mindenért nekem kell tartani a hátam”
  •          teljesítményértékelések: „hogyan mondjam el Neki ösztönzően, hogy rosszul teljesít”
  •          a mindent átszövő stressz: „hogyan maradjak nyugodt, de ne csak nyeljek…”
  •          munka – magánélet egyensúly: „bent és otthon is megfeleljek, a maximumot adjam”
  •          szabadság kontra határidők: „elmennék szabira, mert kifáradtam, de utána csak rosszabb lesz”


És akkor nézzük az első részt:

Ami rögtön a bevezetőhöz képest más lesz. Nem egy témáról szól, hanem általánosan.
Mivel ahhoz, hogy el tudjunk kezdeni foglalkozni konkrét témákkal, először tisztába kell lennünk azzal, hogy melyek a mi témáink. Vagyis mivel kerülünk szembe nap mint nap. Mit nem tudunk (jól) kezelni, megoldani? Miben szeretnénk változtatni, fejlődni.

Ezt hogy lehet? Nagyon egyszerű. Figyeljük meg mi történik velünk nap közben, majd a nap végén írjuk össze pár szóban, mondatban, bajuszka alatt, hogy:

 mi az ami az adott napból olyan szituáció volt, amelyet jobban szeretnék legközelebb kezelni.

Mindenki más, lehet, hogy valakinek az válik be, hogy mielőtt hazamegy gyorsan átgondolja és lejegyzi egy papírra, vagy van aki már napközben, rögtön a történés után jegyezné fel elektronikusan egy mappába, jegyzetbe, megint más inkább otthon, este, mikor már mindenki elcsendesedett szereti átgondolni 10 percben a napját és egy naplóba leírni mi volt érdekes…

Bármelyik jó, az a lényeg, hogy pár nap alatt gyűjtsünk össze egy listát, amivel aztán foglalkozni akarunk.

Persze ha valaki erre nem talál időt, nem érzi rá magát alkalmasnak, akkor itt talál néhány téma –ötletet, de innen is csak azt válassza, amire van tapasztalata, mert a gyakorlatokhoz szükség lesz rá! És egyébként is csak az lesz az Övé, ami számára megoldandó, amiben fejlődni tud. A többi csak érdekesség lesz….

http://megoldasmuhely.hu/Coaching.html oldalon a Témák rész alatt..


Találkozunk kb. egy hét múlva, folyt. köv…

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Ember a szervezeti változások Tükrében

Külső, belső rendrakás 1. rész

Három jelen-tudatosítás dolog, amit akkor csinálj ha hazaérsz a munkából